soeren_lolkSøren Lolk er født i 1876 på Vejlegården under navnet Søren Sørensen. Han blev kendt af hele Tåsinge for sine ideer som idealist og kulturforkæmper, men også i det øvrige Danmark. Han døde i 1933.

Navnet Lolk tog han efter sin mødrene slægt.

Han var en ivrig og dygtig fotograf, der med sine mange billeder beskrev livet omkring århundredeskiftet 1900. Tåsinge Lokalhistoriske Arkiv har ca. 1100 af hans billeder. Fotoapperatet var også med ved Amerika-rejsen.

I 1903 foretog han en rejse i flere måneder til Amerika for at opsøge udvandrede tøsinger. Hans breve hjem er bevaret i Tåsinge lokalhistoriske arkiv, også i en maskinskrevet udgave. Brevene giver et godt billede af dem, der udvandrede fra Tåsinge.

I 1918 giftede Søren Lolk sig med Johanne Albertine Mohr og de fik 3 børn sammen.

Søren Lolk var en selvstuderet mand, men han havde også været på Højskole. Af nogle ideer kan nævnes: at spise vegetarisk mad, dyrke nøgenkultur under markarbejde, bevare de gamle fortidsminder, ikke slå sine børn, løsdrift blandt sine kreaturer og forkæmper for at bevare den gamle bondekultur. Flere ting som er mere naturlige i dag, men absolut ikke var det på den tid. Hans yndlingsvalgsprog var: "Den indre løn er den egentlige" og vidner nok om, at han ikke fik den store påskønnelse for sine ideer af sin samtid. Han holdt folkefester på Vejlegården med underholdning og foredrag ved tidens kendte personligheder som Jeppe Aakjær, Peter Sabroe og Martin Andersen Nexø.

Gå til toppen