Billedskærer Lindballe foran sit gamle hus i Skårup, formentlig o. 1930. Huset nedbrændte i 1965.Lokalhistorisk Arkiv i Skårup fik i 2013 lov til at fotografere nogle møbler i et dødsbo i Skårup. Det var ikke helt almindelige møbler – nej, det var møbler med utroligt fine udskæringer, udført af billedskærer Lindballe, eller Henrik Frederik Theodor Lindballe, som var hans fulde navn.

Han blev født i Fredericia i 1852 og kom til Skårup i 1904, hvor han etablerede sig med værksted og beboelse.
Men hvordan var han blevet Danmarks sidste og bedste billedskærer?

Lindballe søgte som ung til Odense, hvor han fandt en læreplads som litograf – eller stentrykker, som han selv kalder det. Efter denne uddannelse arbejdede han i nogle få år i København, men selv om trykkeriet var noget med kunst og farver, så var der noget andet, der trak i ham.

Hoveddøren Han begyndte at skære i træ og lavede et udskæringsarbejde, som en slægtning skulle have i fødselsdagsgave. Det var så vellykket, at han blev opfordret til at lære billedskærerfaget.
Det betød, at han besluttede at rejse til Tyskland - nærmere bestemt Bremen.

I Tyskland studerede han de store mestres værker og lærte faget hos dygtige mestre dernede. Om aftenen gik han på teknisk skole. Han arbejdede dernede i omkring 20 år, og også i Sverige arbejdede han nogle år med billedskærerfaget. I Lübeck var han i 7 år lærlingemester, et job man blev specielt udnævnt til.

Efter 23 år i udlandet kom han til Skårup og blev i en alder af 52 år gift med den meget yngre Othilia Michaelsen fra Oure. De slog sig ned på en lille ejendom mellem Skårup og Øster Åby og fik hurtigt to børn, en datter og en søn.

Skabet som nu står på gangen udenfor byrådssalen på Svendborg RådhusStolen som blev lavet til landstingsmand Hans Peter JohansenDet var herfra, at Lindballe udførte en stor mængde billedskærerarbejder, bl.a. den meget fine hoveddør til det gamle hus. Den gamle Lindballe, som han blev kaldt, fik mange roser med på vejen både fra indland og udland. De fleste ting blev skåret i amerikansk eg, som er en velegnet træsort til dette arbejde.
I ovennævnte dødsbo i Skårup stod der et lille skab med udskæringer eller mønstre overalt, et bord med løver som ben, en hvilestol, en spisestuestol, et skab med en masse udskæringer - hovedsagelig bibelske motiver, samt en stor bogreol med motiver.
På Sydfyns Fri Fagskole, den tidligere Skårup Husholdnings- og Landbrugsskole, står der stadig en talerstol med flere bibelske motiver, udskåret i 1932, hvor Lindballe fyldte 80 år. Talerstolen var en gave fra elevforeningen.

Lille skab med udskæringerTalerstolen med bibelske motiver som nu kan ses på Sydfyns Fri Fagskole i SkårupI 1924 var der en amtsudstilling i Christiansminde i Svendborg – det, man i dag vil kalde en håndværkermesse. Til denne udstilling fremstillede Lindballe et stort skab med udskæringer, som efterfølgende blev købt af byrådet til den nye byrådssal. Det står nu på gangen udenfor salen.
På et hængeskab, som Svendborg Museum er ejer af, findes der på hjørnerne udskæringer, som forestiller ”Sandheden” og ”Retfærdigheden” samt en fyldning, der viser Josef og Maria efter flugten til Ægypten.

En fin stol til landstingsmand, socialdemokraten Hans Peter Johansen, har han også lavet.
H.P. Johansen var opstillet i Gudmekredsen og valgt fra 1924 til 1953. Materialerne, som han selv fandt i Svendborg, var gamle sorte port-stolper af eg - næsten hårde som metal.  Heri skar han de fineste billeder.

Bord med løver som benKopi af gallionsfiguren Hvalfisken, som nu befinder sig på Svendborg SøfartsskoleEn tro kopi af galionsfiguren ”Hvalfisken” fra undervisnings-skibet af samme navn blev det også til. Den blev bestilt til Svendborg Søfartsskole, hvor skibet havde hørt til indtil ca. 1930.

Mange store møbler har stået rundt omkring, bl.a. i en arkitektvilla i Svendborg og hos konsulen, der boede i Skipperhuset på Thurø.
I 1927 fortæller Lindballe til en journalist, hvad han har gang i for tiden. Det drejer sig om flere store møbler til en dæmnings-ingeniør i Californien:
En kiste, et stolpeskab og en stor baldakin-sofa med løver som armlæn. Et bord og armstole er allerede sendt af sted.

En sidste ting, jeg vil nævne, er en brevpresser, udskåret som statsminister Thorvald Stauning. Lindballe så meget op til Stauning og fik lyst til at give ham en gave. Det blev en meget fin udskæring af statsministeren med sit lange skæg og briller, hvor den bagerste del af brevpresseren var en løvekrop. Det betyder styrke, sagde Lindballe.
En dag kom statsministeren forbi huset på Landevejen i Skårup og holdt ind for at takke for den fine gave, men uheldigvis var det lige i middagsstunden, hvor Lindballe ikke ville forstyrres. Fru Lindballe tog imod ministeren, men måtte meddele, at billedskæreren sov til middag.
”Hils ham, kære frue, og sig, at man skal holde fast ved sine principper - så er der intet, der glipper”, sagde statsministeren.
Udskæringen står i dag på Arbejdermuseet i København.

I februar 1934 døde Frederik Lindballe, næsten 82 år gammel.

Richard Sørensen
Skårup Sogns Lokalhistoriske Arkiv 2018

                                                                                                                                                                              

                                            

Gå til toppen