Pibemager Poul Isted Bech, Svendborg, (1946-2017) var en kunstner udi fremstilling af pibe.
Han tilhørte den absolutte superliga, og han var kendt af alle i branchen.
ligesom talrige piberygere nyder hans produkter – og ikke kun tobakken i den, men i høj grad også æstetikken i udnyttelsen af træet, dets form og farve.
Selv kaldte Poul Isted sig ikke kunstner, men kunsthåndværker.
- Mine piber er de flotteste i verden, har han sagt med tilføjelsen: -Det får jeg ustandseligt at vide, hvor jeg end færdes, og så må det vel være sandt.
Poul Isted betragtede det som en gave at kunne udforme et design, som andres synes er smukt. Af de utroligt mange piber, han lavede var ikke to ens.
Poul Ilsted havde et afslappet forhold til sin påklædning.
-Jeg går altid i det samme kluns, også på de bonede gulve, og jeg kan sælge piber til over 15.000 kr. Folk elsker det, sagde Poul Ilsted i 2011.
Poul Ilsted var født i Søborg. Efter sin værnepligt kom han med i en pibeklub, hvor han så mange flotte og dyre piber. Det gav ham lyst til selv at prøve selv. Han fik ansættelse hos Erik Nørdings Pibefabrik i Rødovre efter at have sagt sit job som teknisk tegner op. Senere arbejdede han hos W.Ø. Larsen, og herefter begyndte Poul Ilsted for sig selv.
I 1970érne kom han til Svendborg og stiftede firmaet Svendborgpiben sammen med Henrik Jørgensen og Jens Tao-Nielsen. Virksomheden havde på et tidspunkt 15 ansatte, og her udformede Poul Isted sin egen serie. Efter to år i Svendborg rejste Poul Ilsted tilbage til Erik Nørdings Pibefabrik.
Da der var gået otte år, trak Svendborg igen i Poul Ilsted. I 1987 slog han sig ned i ejendommen Skattergade 36. Og det var herfra han fortsatte fremstillingen af de unikke piber.
Poul Isted havde også en passion for motorcykler, ligesom han fremstillede modelbiler. Han havde en glæde ved smukke ting:
- Jeg bliver glad i øjnene, når jeg ser en smuk motorcykel, en smuk pibe eller en smuk pige.
Poul Isted var livsnyder, der ikke gik så meget op i ydre pragt. Han kaldte sig perfektionist – dog ikke når det gjaldt nullermænd i hjørnerne. Han levede noget af et boheme liv. Han elskedeat komme på Strandlyst i Brogade og festede gerne sammen med sine venner. Han var afholdt i kvarteret og i 2015 blev han udnævnt til æresborger af Skattergades Beboerforening.
Poul Ilsted boede den sidste tid i Bagergade.
Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2017
Kilder skattergadebeboerforening.dk, Youtube indslag af Benjamin Demant og Fyns Amts Avis.