hall1Heinz Hall (1942-2012) satte i næsten 20 år sit præg på Svendborg Værft A/S. Han var fra 1976 først tillidsmand for skibstømrerne og fra 1982 fællestillidsmand for de 10 faglige klubber på værftet.

Heinz Hall var født i Flensborg i en dansksindet familie, og han blev uddannet jernskibstømrer på fødebyens værft. Han aftjente sin værnepligt i det vesttyske forbundsværn.

I 1964 blev Heinz Hall gift med Aase fra Simmerbølle på Langeland og siden da blev Rudkøbing hans faste base. Efter forskellige job blev han ansat i 1975 på Svendborg Værft A/S, hvor han hurtigt kom ind i det faglige arbejde.

Den altdominerende line i Heinz Halls virke var at bevare en så høj beskæftigelse som mulig på Svendborgs største arbejdsplads. Han vedgik sig, at omgangstonen ofte kunne være rå og sagde en gang:

”Folk siger tingene lige ud, og det kan jeg godt lide, så ved man, hvor man står og kan tage stilling derud fra”.

Det værste Heinz Hall vidste var, når værftet stod over for at fyre folk. I begyndelsen af 1990érne blev 140 værftsarbejdere fyret, da de fire inspektionsskibe var leveret til Søværnet.

”Der kan nemt opstå tragedier i kølvandet på fyringer”, sagde fællestillidsmanden.

hall2Han støttede værftsdirektør Per M. Glente, da der blev rejst tiltale mod denne i den såkaldte overbelåningssag. Hall var ikke et øjeblik i tvivl om, at overbelåningen var sket ene og alene for at sikre beskæftigelsen på værftet.

Direktør og fællestillidsmand kørte et tæt parløb, da der efter inspektionsskibene skulle skaffes nye ordre til værftet. Der blev rejst 18 mio. kr. i lokal kapital til bygning af to containerskibe. Heinz Hall sled trapper, skrev stribevis af breve og foretog talrige telefonopringninger, inden pengene var hjemme.

I maj 1994 trak Heinz Hall sig pludselig tilbage som fællestillidsmand. Årsagen var, at skibsbygger klubben truede med at melde sig ud af fællesklubben, hvis Hall fortsatte som fællestillidsmand.

Det hed sig at flere skibsbyggere mente, at fællestillidsmanden mere og mere markerede sig som ledelsens mand.

Heinz Hall fandt værktøjet frem og trak i arbejdstøjet igen.

Heinz Hall var i otte år medlem af Rudkøbing Byråd og var i nogle år formand for Socialdemokratiet i byen.

 

Gå til toppen