Peter BlayPeter Blay (1936-2002) levede fra 1994 sine sidste år på Drejø. Her blev han en værdsat del af fællesskabet og har sat sig varige spor på øen.

Peter Blay var et usædvanligt kreativt og alsidigt menneske. Han var født i England og i sine unge dage uddannet i det britiske modstykke til Jærgerkorpset og blev senere ingeniør.

I 1960érne kom han til Danmark og ernærede sig i den første tid som bladtegner, bl.a. for Dagbladet Børsen og Kristeligt Dagblad.

Senere oprettede han en grafisk tegnestue på Nordsjælland. Den voksede sig stor og løste en lang række kommunikationsopgaver, bl.a. for EU, NATO og større virksomheder. Peter Blay tegnede den helleristning, som var EU`s logo, da Danmark havde formandskabet i 1992.

Efterhånden følte Peter Blay sig mere som direktør end som tegner. Det var baggrunden for, at han og hans hustru i 1994 købte Drejøs ældste gård, Gl. Elmegaard midt i Drejø By og bosatte sig her.

Peter Blay kunne ved hjælp af den fremstormende it-teknologi løse opgaver for udvalgte kunder.

-Jeg er gladere og det smitter af på min kreativitet. Nu skal jeg ikke køre 40 km til min tegnestue, sagde han til Fyns Amts Avis et par år efter at han var kommet til Drejø og fortsatte:

-Jeg har to minutter til stranden, hvis jeg vil bade eller ud at sejle.

Gl. Elmegaard kan føre sin historie tilbage til 1500-tallet. Gården blev sat i stand med respekt for det oprindelige. Det blev påskønnet af Svendborg Kommune i 2001.

Et mindre stresset liv på Drejø betød også, at Peter Blay kunne udfolde sig endnu mere som egentlig kunstmaler. Samtidig med illustrerede han en række bøger.

Efter Peter Blays død førte hans hustru, Beth Toldbod, Gl. Elmegaard videre som cafe og gårdmuseum sammen med søsteren Sanne. Det er blevet til et stort aktiv for Drejø. Hver sommer drager mange til øen for at besøge gården og opleve dens særlige stemning.

Gå til toppen