harald thomsen2Harald Thomsen (1899-1969) var en farverig, alsidig og initiativrig mand. Han var stifter af Svendborg Zoologiske Museum, der er forløberen for det moderne Naturama, som blev taget i brug i 2005.

Da Harald Thomsen fyldte 50 år i 1949 skrev en journalist: ”Thomsen er et unikum af vitalitet og alsighed. Man kunne have valgt at interviewe ham som bladmand, som museumsmand, zoolog, foredragsholder og en hel masse andet”

Harald Thomsen voksede op i Hobro. Allerede som lille dreng var han stærkt optaget af naturen. Han var syv år, da han åbnede et museum. Det bestod af en kaninkasse, hvor han viste sneglehuse, konkylier og andet, han har samlet op ude i det fri. Han tog to øre i en tre for voksne og en øre for børn.

Harald Thomsen blev tidligt bidt af samlermani, og han kendte dårligt til begrænsning.

Han kom i typograflære på Hobro Avis og slog hurtig over i journalistik. Elevtiden foregik på Hobro Venstreblad. Han virkede ved en række jyske dagblad, bl.a. Randers Amtstidende.

I 1928 kom Harald Thomsen til Svendborg, da han blev ansat som redaktør ved Fyns Venstreblads lokalredaktion i byen. Da bladet lukkede, kom han til Fynsk Aktuelt i Svendborg og de sidste fem år af sit liv var han tilknyttet Svendborg Avis.

Harald Thomsen var en ivrig jæger, og det førte ham til redaktørposten på ”Jagt og Fiskeri”. Han skrev et par kriminalromaner og talrige noveller til forskellige blade.

I 1934 havde Harald Thomsen en samling på 500 udstoppede fugle og dyr. Hertil kom, at han havde erhvervet 1000 danske fugle og ca. 1400 æg af greven på Egeskov.

Planerne om et zoologisk museum rumlede i Thomsens hoved. Netop i 1934 vedtog Svendborg Byråd at overdrage ham et areal på Dronningemaen. Samtidig gav byrådet en kommunal garanti for et andet prioritetslån.

harald thomsenArkiketk Fritz Jørgensen, Svendborg, tegnede musumsbygningen, som alt i alt kostede 70.000 kr.

Byrådet lagde i sin beslutning vægt på, at Harald Thomsens samlinger ville give skolebørn en virkelighed effektiv undervisning i naturhistorie.

7. juni 1935 blev museet åbnet. I avisernes reportager blev det kaldt en seværdighed af rang – og et enestående museum. Det rummede den største samlingen uden for Zoologisk Musem i København.

I 1939 overtog Svendborg Kommune driften af Svendborg Zoologiske Museum med Harald Thomsen som leder. Han fortsat til sin død med at finde nyt at udstille.

Gå til toppen