ludvigsenHan blev kaldt konserves kongen, dybfrostens behersker, og det blev sagt om ham, at han lærte Europa at værdsætte dybfrost.

Det handler om direktør Jørgen Ludvigsen (1932-2009), Svendborg Konservesfabrik.

Jørgen Ludvigsen var født i Viborg og blev uddannet civilingeniør på Pyloteknisk Læreanstalt i København. Derefter fik han ansættelse på Dalum Papirfabrik, og kom i 1973 til Svendborg Konservesfabrik som teknisk direktør. Her kørte han parløb med direktør Ole Vøths.

I 1978 besluttede ejeren FDB, at skille de to fabrikker op helt selvstændige enheder. Jørgen Ludvigsen valgte Svendborg Konservesfabrik. Her brugte han hele sin manddomskraft til at udvikle fabrikken og dens produkter.

Fabrikkens flagskib blev de dybfrosne ærter. Her fik Jørgen Ludvigsen udviklet såvel dyrkningsmetoder som frost metoder, som betød et kvalitetsprodukt, som snart blev efterspurgt af husmødre i mange lande.

Da produktionen var på det højeste, blev der dyrker ærter på kontrakt med landmænd på Fyn og i Sønderjyland, som tilsammen havde et areal på 3500 hektater. Ærterne blev høstet med kæmpemaskiner på helt bestemte tidspunkter, da de ikke måtte vokse sig for store. Det var fine små ærter, der blev solgt og snart blev Svendborg Ærter et begreb.

Den megen trafik med store lastbiler til og fra Svendborg Konservesfabrik fik Jørgen Ludvigsen til at engagere sig i kampen for at få en motorvej mellem Svendborg og Odense.

I 1991 solgte FDB både konservesfabrik og vinkompagni til Danisco. Jørgen Ludvigsen fik herefter til opgave at starte en helt ny fabrik i Vedbæk op. Den skulle producere færdigretter og den opgave kastede Jørgen Ludvigsen sig ud med stor energi.

Han blev boende i Svendborg, hvor han og hans hustru, Ruth, var dybt engageret i spejderbevægelsen.

Gå til toppen