Svend Aage Jessen, “Miki”, 

Han blev kaldt for Svendborgs ivrigste debattør og samfundsrevser. Sommerteateret Rottefælden og fodboldklubben SfB nød godt af, at de var hans hjertebørn.

Mange kendte ham under navnet “Miki”. Hans borgerlige navn var Svend Aage Jessen (1934-2023). Han var født i Snoghøj og opvokset i Gråsten og siden i Aabenraa. 

 

Untitled

Et udsnit af bestyrelsen for Rottefælden under ombygningen i 1996. Fra venstre Laila Hansen, Bent Magelund og Svend Aage Jessen. Foto Svendborg Byhistoriske Arkiv.

 

Som 5-årig  viste han, at han var parat til at gå sine egne veje. Således , da han tog en buket blomster fra familiens skraldespand og overrakte den til kronprinsesse Ingrid (senere dronning), da hun en morgen red forbi Jessen-hjemmet  i Gråsten. Moderen blev rædselsslagen, men kronprinsesse  Ingrid tog smilende imod den kasserede buket og sagde henvendt til moderen: Lad barnet. Det er en skøn tanke.

Et udsnit af bestyrelsen for Rottefælden under ombygningen i 1996. Fra venstre Laila Hansen, Bent Magelund og Svend Aage Jessen. Foto Svendborg Byhistoriske Arkiv.

Som helt ung besluttede Jessen sig for, at han ville være Herreviperingshandler . Han kom i lære i Aabenraa.

At Svend Aage Jessen kom til at udøve sin livsgerning i Svendborg, kan en af hans venner takkes for. Vennen havde netop fået arbejde på Frøavlen. I 1953 skrev han til Svend Aage, at han  skulle se at komme til Svendborg. Han fulgte opfordringen og fik ansættelse hos Martin Bank i Møllergade. 

Under festlighederne i anledning af byens 700 års jubilæum traf han gårdejerdatteren fra Tåsinge, Ellen Margrethe. Det blev et lykkeligt møde. De var gift  i næsten 70 år - og sammen drev de forretningen “Miki” på hjørnet af Voldgade og Vestergade.  De fandt en niche med  prisvenligt tøj til den modne  kvinde og senere sadlede de om til selskabskjoler og selskabstøj. Kundebetjening var så god, at Svendborg Forbrugergruppe et år tildelte “Miki” årets Forbrugerrose.

 

svend aage jessen avis

Fyns Amts Avis - omtalte Jessens kamp mod amterne 18 december 2007

 

I 2000 besluttede Svend Aage  og Ellen Margrethe at gå på pension efter 27 år med forretningen. 

Dermed er historien om Jessen langt fra slut.

Hans hjertebarn var Rottefælden.  I 2013 kunne han fortælle om 25 år i bestyrelsen. Han var ikke i tivl om, at byen ikke havde haft en sommerrevy, hvis bygningen ikke var bygget og moderniseret.

“Det startede en aften i 1998, hvor vi stod tæt pakket, fordi det øsregnede udenfor. Brænd skidtet af, var der en, der foreslog. Men nej, tænkte jeg. Der skal bygges om, og vi fik hurtigt samlet 400.000 kr. sammen”, fortalte Svend Aage Jessen.

A.P. Møllers fond gav et tilsvarende beløb og Svendborg Kommune en mio. kr. .

Derefter blev Rottefælden en selvejende institut. Jessen kaldte Rottefælden for en af de største turistattraktioner på Sydfyn. Han oplyste, at kun ni procent af gæsterne kom fra Svendborg. Resten fra det øvrige land.

I 2007 trådte A.P. Møller Fonden igen til med et beløb til ombygning af kælderen. Det gav gode omklædningsrum til skuespillerne.

Svend Aage Jessen nøjedes  ikke med Rottefælden som hjertebarn. Svendborg forende Boldklubber  stod i den grad også hans hjerte nært - så nært, at han på en eller anden led var aktiv i 40 år.

Som ung var han en habil wing, der lukkede på sin hurtighed. Senere blev han medlem af SfB bestyrelsen. I 1970èrne var med i en arbejdsgruppe,  som undersøgte  mulighederne for at professionalisere klubbens bedste hold.

Det gav nogen ballade i klubben, men Svend Aage Jessen tog med ophøjet ro gerne de  verbale  slagsmål - og kom ofte helskindet ud af nærkampene.

Langt op i årene var Svend Aage Jessen et aktivt medlem af tre bestyrelser: Vandrehjemmet, turistforeningen og Rottefælden. 

Da han fyldte 75 år erklærede han: Jeg kan ikke holde ud at sidde hjemme og ikke foretaget mig noget…

Svend Aage Jessen deltog med iver i samfundsdebatten - især lokalt. Han skrev masser af læserbreve til Fyns Amts Avis.  

Ambitionen var altid, at Sydfyn skulle være et godt sted at leve og bo. Det kunne de fleste være enige med ham om, men vejen dertil kunne der til gengæld være uenighed om, skrev David Bernicke i nekrologen i Fyns Amts Avis den 10 februar 2023.

Jessen var f.eks harm over, at politikerne hellere ville støtte “de døde fugle” (Naturama) med Mål 2-midler i stedet for et stort sport- og kongreshus. 

18 december 2007 hed en overskrift i avisen:

Manden fik ret.

Manden var Svend Aage Jessen, som fik ret i, at amterne var overflødige og skule nedlægges. Det blev de netop  i 2007 og i stedet blev de fem regioner oprettet.

Artiklen var i virkeligheden et tilbageblik til 6 juli 1971. Her optrådte Jessen som en ophidset mand i spalterne. I vrede over, at amtet, kun et år efter dets oprettelse skulle udvide med en tilbygning. Han mente, at amtet i  almindelighed var overflødigt - og en tilbygning i særdeleshed  var utilstedelig, når man andre steder i Odense kunne leje tomme kontorlokaler til billige penge.

Jessen var ikke ene om at være ophidset. I løbet af nul komma fem havde han indsamlet 6000 underskrifter.

“Jeg kunne have samlet tre gange så mange, hvis jeg havde haft tid, men jeg skulle jo passe min forretning. Jeg var en enmands-hær”, sagde han, der tilføjede:

“Nu venter jeg spændt på, hvornår politikerne når til den erkendelse, at regionerne også er helt overflødige. Det tror jeg til gengæld ikke kommer til at vare 35 år”.

Det kommer Svend Aage Jessen så ikke til at opleve.

Han blev en gang spurgt hvorfor han ikke gik ind i politik.

“Det er ikke højt nok til loftet. Jeg kan ikke indordne mig. Det tager for lang tid. Jeg vil have her og nu-afgørelser”, lød svaret. 

Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2024.

Gå til toppen