Musikkens lykkens Aladdin
Det er næsten ikke til at holde ud at tænke på. At forestille sig hvilke musikkens glæder Ejler Krahn kunne have beriget musikelskere med. Når man altså tænker på, hvad han i sit kun 22 årlige liv nåede at præstere.
Ejler Frederik Herman Krahn var søn af hotelejer Eiler Frederik Vilhelm Krahn og hustru Anna Kristine, født Rasmussen. Han blev født i Sakskøbing den 16. Maj 1910 Han flyttede med sin mor, der var biografpianistinde, til Svendborg, hvor han voksede op. Han gik på Svendborg Statsskole.
Ejler Krahn blev allerede som 15-årig landskendt for musikken til operetten "Guld og grønne skove", som gik på Folketeatret i København i november 1930.
Som 17-årig satte han musik til operetten "Amors luner" med visen "Pige fortæl mig et eventyr", som blev landskendt, og som fortsat huskes af mange.
I 1929 fortalte Krahn til Svendborg Amtstidende, at der var solgt 15.000 plader i Danmark, 10.000 i Norge, ligesom Ernst Rolf i Sverige havde solgt et par tusinde.
Teksten er skrevet af den senere mange årlige chefredaktør på Fyens Stiftstidende Knud Secher (1907-1997), som var født i Sørup og som i sin ungdom drømte om en fremtid som digter.
Operetten “Amors luner” blev opført to gange på Svendborg Teater 1928 og havde medvirkende fra Svendborg Gymnastikforening som sangere, dansere og skuespiller. Det blev en bragende succes, meddeler datidens aviser.
Ejler Krahn var utrolig talentfuld og leverede melodier til flere revyer. Han døde den 15. December 1932 i en alder af kun 22 år. Da han dødsmærket af tuberkulose lå på Svendborg Sygehus skrev han musikken til filmen "Han, hun og Hamlet". Det var en Fy og Bi film, som Marguerite Viby og Hans W Petersen også medvirkede i.
Svendborg Avis skrev bl.a. i sine mindeord: “Ejler Krahn er død. Så unge, så levende, så lovende, standses han ved begyndelsen af sin livsbane. Knud Secher husker da de sammen gjorde de første skridt på kunstens tornefulde vej. På mange måder var han en lykkens yndling.. en Aladdin … og mange sejre vandt han trods sine unge år. Alle vil bevare ham som en ung glad dreng og en stor kunstner. Hans elskelige fynske gemyt fuld af ungdommelig livsglæde måtte forekomme hans københavnske venner om en inkarnation af Svendborgsund, en frisk sommersøndag!”.
Svendborg Gymnastikforeningen arrangerede den 27. April 1933 en mindekoncert i Borgerforeningens Festsal for komponisten Ejler Krahn. Koncerten blev et tilløbsstykke. Salen var fyldt til bristepunktet. Der var kommet så mange penge ind ved billetsalget og med et tilskud fra Revyforfatternes Forbund, at en mindesten på Krahns grav på Svendborgs Assistent Kirkegård kunne rejses. .
I august samme år blev monumentet afsløret i overværelse af komponistens moder.
Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv. 2024.
Kilder Ida Larsen, Svendborg Ugeavis, Svendborg Gymnastikforenings historie af Anitta Lillevang og Dansk filmbase.