Mr. Mac Baren
“Mac Baren reddede os. At sammensætte de rigtige tobakker på en måde, så de falder i folks smag, er ikke nogen videnskabelig proces. Det er noget med at stoppe den ene pibe efter den anden og ryge sig frem.”
Tobaksfabrikant Jørgen Halberg (1915-1995) sagde sådan på et tidspunkt. Han, der var tredje generation i Harald Halbergs Tobaksfabrikker A/S i Svendborg, kunne med rette kaldes for “Mr. Mac Baren”.
Pibetobaksserien, hvoraf de første kom på markedet i 1949, viste sig at blive en kasse- succes. Med Mac Baren Mixture i spidsen blev den en af de mest solgte mærker i Danmark. Og blev eksporteret til 62 lande.
Ved sin 60 års fødselsdag i 1975 sagde Jørgen Halberg til Fyens Stiftstidendes Flemming Skousen:
“Jeg har endnu aldrig truffet et medlem af en Mac Baren-familie, og jeg kommer næppe til det. Navnet er nemlig ikke et skotsk klan-navn, undergivet navne beskyttelse, men det fandt vi først ud af, da vi skulle sælge vore varer uden for landets grænser. Havde der eksisteret nogen Mac Baren, kunne det let have givet komplikationer”.
Jørgen Halberg var søn af Einar Halberg (se denne), der i en periode var borgmester i Svendborg. Efter handelseksamen på Niels Brock kom Jørgen Halberg i lære som cigarmager hos Tørring i Odense og fortsatte læretiden hos Wulff i København. Fra 1937 var han på studieophold i Tyskland og Holland.
SANS FOR KVALITET
I 1939 var næste rejsemål USA, og udbruddet af anden verdenskrig betød, at Jørgen Halberg først kom tilbage til Svendborg i 1945. Under opholdet i staterne høstede han stor erfaring med kvalitetsbedømmelse af tobakker.
“Jeg blev aldrig ferm til at rulle cigarer. Jeg havde mere sans for at vurdere tobakkens kvalitet” sagde Jørgen Halberg i en samtale med journalist Gunnar Juul i Fyns Amts Avis, da tobaksmanden fyldte 80 år i marts 1995.
Ved sin hjemkomst i 1945 blev Jørgen Halberg ansat i familievirksomheden. Fire år efter blev han medejer og i 1962 ejer.
Han fandt ved hjælp af tobak med visse dybt hemmelige tilsætningsstoffer frem til opskriften på de 12 Mac Baren pibetobakker.
HAVDE PENGENE SELV
Virksomheden oplevede nu en voldsom vækst og en række byggerier. Udflytningen af produktionen fra Hulgade til Porthusvej begyndte i starten af 1970’erne. I 1973 flyttede administrationen fra Torvet til en nyopført bygning i Møllergade. Dagen før Jørgen Halbergs 80 års dag den 24. marts 1995 var der rejsegilde på et nyt hovedkvarter tæt ved fabrikken på Porthusvej.
“Vi har aldrig bygget noget uden have pengene til det. Det med at spare op, var jo en dyd i gamle dage”, erklærede tobaksfabrikanten.
Også uden for pibetobakkens røgslør satte Jørgen Halberg sig spor. I 1979 var Hotel Svendborg i vanskeligheder og det lokalt oprettede hotel stod overfor at blive solgt til udenbys interesser. Det ville tobaksfabrikanten ikke være med til, så han købte hotellet. Under dette ejerskab er Hotel Svendborg moderniseret og udvidet flere gange.
I 1993 lagde Jørgen Halberg fire mio. kr. på bordet, hvilket animerede andre erhvervsdrivende i byen til at give bidrag. Dermed kunne det ordre betrængte Svendborg Vært A/S sætte to nybygninger i søen.
Jørgen Halberg bestred en lang række tillidshverv, bl.a. i tobaksindustrien og lokalt. I en årrække var han norsk konsul. Sammen med sin hustru, Vibeke Halberg, var han en stor elsker af god kunst, hvilket både kontor og hjem bar præg af.
Bjarne Gregersen, Svendborg Byhistoriske Arkiv, 2021