Aasiaat (Egedesminde) er Svendborgs venskabsby i Grønland, og har flere fællestræk med Svendborg, blandt andet er det en søfartsby og en by præget af uddannelsessøgende unge. Aasiaat betyder "edderkopper" og dette afspejles i byens våben, der er dækket af edderkoppespind.

Aasiaat er hovedbyen i Aasiaat Kommuneat, et område på 4.000 kvm., der også indeholder bygderne Kitsissuarsuit og Akunnaaq. Kommunen er et helt lille ørige.

Selve byen ligger på en ø, og 9/10 af kommunens areal er dækket af hav. Kommunen har ca. 3.500 indbyggere. Byen blev grundlagt i 1759 af Niels Egede, søn af Hans Egede.

Aasiaat er på flere måder et knudepunkt i Nordgrønland. Her ligger Avannaani Ilinniarnertuunngorniarfik (Nordgrønlands Gymnasium), det ene af tre gymnasier i Grønland. Eleverne kommer hertil fra hele Nordgrønland, og er med til at gøre Aasiaat til en ung by.

Hvert år i august/september afholdes Nipiaa Rock Festival og Inuit Culture Festival i Aasiaat over tre dage. På Inuit Culture Festival optræder forskellige inuit-kunstnere inden for teater, musik og dans. På Nipiaa Rock Festival optræder grønlandske, skandinaviske og andre udenlandske bands.

Aasiaat er også knudepunkt når det kommer til forsyninger til Nordgrønland. De atlantgående skibe lægger til i Aasiaat, hvorfra forsyninger sejles ud til hele Nordgrønland. Byen har også Diskobugtens største skibsværft og et sømandshjem.

Gå til toppen