Elvira Madigan

Elvira Madigan blev født d. 4/12 1867 i Flensborg. Hendes rette navn var Hedevig Antoinette Isabella Eleonora Jensen. Hendes forældre, der ikke var gift, var tilknyttet et svensk cirkusselskab Cirque du Nord, der turnerede i det nordlige Tyskland. Moderen var danserinde og parforcerytterske, Eleonora Cecilia Maria Olson, faderen staldmester, Friederich Peter Jensen.

Moderen slog sig i 1870’erne sammen med amerikaneren John Madigan både privat og i cirkus ”Variethe”, som de to oprettede sammen med Eleonoras brødre. Hendes kunstnernavn var Laura Madigan.

Elvira optræder for første gang sammen med stedfaderen på hesteryg som 7-8 årig. Debuten finder sted i Tivoli i København.

Som 11 årig danser hun på line og bliver snart det helt store trækplaster i cirkus ”Variethe”. Sammen med dette cirkus besøger Elvira alle større byer i hele Nordeuropa.

 elvirakoebenhavnElvira optrådte allerede som ganske ung meget let påklædt i efter den tids bedømmelse meget dristige kostumer.

 I 1886 beskrev journalisten Carl Muusmann Elvira således: ”Hun havde runde bløde former, en blændende hvid hud, klare blå øjne og et mægtigt gult hår, der flød i et hav ned over hendes runde skuldre.”

 

 

 

 elviramedalje

 I sommeren 1886 optrådte Elvira på Plænen i Tivoli sammen med sin ”læresøster” ungarske Gisella, den ene på slap line den anden på stram line. De fik så stor succes, at det påkaldte sig Kong Chr. IX’s opmærksomhed. Ved en privat forestilling optrådte de for hele hans store familie. Som tak forærede han dem et guldkors med inskription: ”6te Aug. 1886. Chr. IX til Elvira Madigan”. Elvira bar derefter altid guldkorset i et dannebrogsfarvet bånd på brystet under forestillinger.

 

 

 

 

elviraoggisellaGisella flygtede i 1887 fra cirkus. Hun rejste til Amerika, hvor hun giftede sig med sin kæreste. Måske har det forledt Elvira til at tro, at hun og Sixten kunne gøre det samme.

Gå til toppen